Израел изтегля войските от Ивицата Газа 05.08 | 09:42

Решението е взето след унищожаване на последния тунел, водещ от анклава към еврейската държава

От Антония Михайлова

В Ивицата Газа влезе в сила 72-часово примирие, обявено днес, 5 август, в 8:00 часа. На фона на началото на действието на режима за прекратяване на огъня Израел започна пълно извеждане на сухопътните войски, които търсеха и унищожаваха мрежите от тунели на терористи на територията на палестинския анклав, предава израелският в. The Jerusalem Post, като се позовава на представител на командването на израелската армия.

Решението за оттегляне на войските на армията за отбрана последва след унищожаването на последния тунел, водещ от Ивицата Газа към територията на Израел. Ликвидирането на тези тунели беше обявено като главна цел на операцията "Неразрушима скала", провеждана вече 29-и ден, предава в. Haaretz.

В същото време армията на Израел не възнамерява да се отпуска. Военните заявили, че ще продължават да са нащрек, за да вземат ответни мерки, в случай че примирието бъде нарушено, както вече се е случвало.

"Силите за отбрана на Израел ще бъдат предислоцирани и ще заемат отбранителни позиции близо до Ивицата Газа", казва ген.-лейт. Петер Лърнър.

The Jerusalem Post отбелязва, че няколко минути преди началото на примирието палестинските радикали са изстреляли няколко ракети по израелски градове.

Израел започна военната кампания "Неразрушима скала" на 8 юли. В продължение на десет дни тя се свеждаше до нанасяне на удари от въздух и море по цели на територията на палестинския анклав с цел прекратяване на ракетните обстрели срещу еврейската държава.

В нощта на 18 юли беше взето решение за началото на наземната фаза на операцията. За 28 дни бойни действия в Ивицата са загинали повече от 1800 палестинци, още 9000 са били ранени.

От 17 юли в боевете са загинали 64 израелски войници и офицери. Още трима мирни граждани загинали на територията на Израел в резултат на ракетни обстрели.

В нощта на 1 август Израел обяви 72-часово хуманитарно примирие с "Хамас". Споразумението обаче продължи само час и половина и беше нарушено от палестинска страна.

Както се очаква, новото 72-часово примирие, обявено на 5 август, ще позволи на страните да стартират преговорен процес за прекратяване на бойните действия в Ивицата. Решението за прекратяването на огъня бе взето от страните по молба на Египет. Според някои данни Кайро вече е поканил израелска и палестинска делегация на преговори по дълготрайно прекратяване на огъня.

Водещи

Най-четени