Израел мобилизира още 16 000 войници за операцията в Газа 31.07 | 09:34

С новото попълнение ангажираните в наземната операция израелци ще станат 86 000

От Антония Михайлова

Израел издаде заповед за допълнителното мобилизиране на 16 000 запасняци, като с това общият брой на мобилизираните за наземната операция в Ивицата Газа ще стане 86 000 души, предава AFP.

По-рано беше съобщено, че израелските военни са получили разрешение от правителството да мобилизират 70 000 запасняци, от които около 50 000 вече са мобилизирани за нуждите на спецоперацията.

Израел започна в палестинския анклав операцията "Неразрушима скала", чиято цел беше определена като прекратяване на ракетните обстрели и подкопаване на военния потенциал на "Хамас". Действията на Тел Авив до 17 юли се свеждаха до дистанционни удари от въздух и море. По-късно израелската армия започна наземна операция в Ивицата Газа, чиято основна задача е унищожаване на тунелите, прокопани от палестинците под границата.

За времето на операцията два пъти беше обявявано примирие. Първото беше обявено на 15 юли от Израел, които се съгласиха да приемат мирната инициатива на Египет. То продължи шест часа и беше прекратено поради отказа на бойците да прекратят обстрела. Второто, така наречено хуманитарно примирие, беше на 17 юли, и също завърши предсрочно.

От палестинска страна за времето на кампанията са загинали над 1200 души, основно мирни граждани. Повече от 7000 са радени. От израелска страна са убити 53 военнослужещи и трима мирни жители, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени