Израел мълчаливо призна за убийство от 1988 г. 02.11 | 14:22

Военната цензура допусна публикация на разказ за спецакция в Тунис

От Елена Коцева

Израелската военна цензура допусна да се публикува интервю с участник в акция на Мосад от 1988 година, в която е ликвидиран един от приближените хора на Ясер Арафат и негов заместник в организацията за освобождение на Палестина – Абу Джихад.

Известна е съпричастността на израелските тайни агенти към убийството в Тунис, до този момент обаче властите в Израел нито потвърждаваха, нито отричаха.

Едва сега военната цензура позволи на изданието Yediot Ahronot да публикува интервюто с един от главните участници в операцията на Мосад – Нахум Леви. Самото интервю е направено преди повече още 12 години, тъй като Леви умира през 2000 година, пише ВВС.

Абу Джихад е един от най-близките сподвижници на Ясер Арафат, с който заедно организират ООП. Счита се, че именно Абу Джихад е отговорен за серия от смъртоносни атаки срещу израелски граждани.

Той бе убит на 16 април 1988 година по време на нападение на щаба на ООП в столицата Тунис.
Още тогава почти никой не се съмняваше, че зад нападението стои Израел.

Изданието Yediot Ahronot от години води преговори с военните като настоява да получи разрешение за публикация на историята. Цензурата обаче беше и остава категорична. Разрешението за публикацията идва като отстъпка пред опасността спорът да стигне до Върховния съд.

"Зад убийството през 1988 година в Тунис на Абу Джихад, вторият човек в ООП, стои Израел, и днес ние можем да потвърдим това", пише изданието и обяснява, че за логистиката на операцията е отговаряла Мосад, а изпълнението на мисията е възложено на спецчастите.

В самото интервю Нахум Леви казва, че се е запознал детайлно с плана за операцията, както и с информацията на личността на Абу Джихад, който е извършил ужасяващи злодеяния на мирни граждани. "Той заслужаваше смърт и аз го застрелях без никакви колебания", казва участникът в операцията.

По думите на Леви, спецчастите са пристигнали в Тунис по море, след което той и негов другар са приближили квартирата на Абу Джихад, единият от тях преоблечен като жена и имитирайки влюбена двойка.

Оръжието агентите били скрили в кутия шоколадови бонбони. С първия изстрел Леви е убил телохранителя, след което са нахлули в квартирата, заедно с подкрепления.
Първият изстрел по Абу Джихад е бил с пистолет от друг агент, последват от Леви, който признава, че се е опитал да не засегне и рани съпругата на Джихад, която се появила на вратата.

"Той беше убит, ние проверихме това", казва Леви.

Според изданието в рамките на операцията е убит и втори телохранител, както и градиран, който е спял в мазето. Самият Леви признава, че ме у било жал за градинаря, но обяснява, че при такива операции трябва да се играе на сигурно, така че никой да не може да окаже съпротива и да провали мисията.

Израелските военни и до този момент не се реагирали на публикацията в Yediot Ahronot.

Водещи

Най-четени