Израел не може да гарантира сигурността на газовите си находища 20.06 | 11:49

Морските офшорни платформи се превърнали в стратегически цели за враговете на Израел

От Петя Михайлова

Десетки пенсионирани служители на Министерство на отбраната на Израел изпратиха предупреждение до правителството относно бъдещето на енергийния пазар в страната, съставен изключително от офшорни находища, разположени в Средиземно море.

По думите им подобна зависимост може да да създаде заплаха за сигурността на Израел, която трудно би могла да бъде предотвратена, съобщава МИГнюз.

В писмото на близо 80 чиновника се призовава за извънредно заседание на всички служби за сигурност по този въпрос.

През последните години Израел непрекъснато разширява използването на природен газ. Половината електрическа централа " Електрическа компания" използва природен газ. Няколко нови електростанции, които ще бъдат въведени в експлоатация през 2013г., също ще използват предимно газ, като дизеловото гориво ще бъде резервен вариант.

"За всеки гражданин на Израел е ясно, че морските офшорни платформи се превърнаха в стратегически цели за враговете на Израел и неговата армия, която като всяка друга армия не може да гарантира пълната им безопасност, тъй като това не зависи от военния потенциал или технологиите.

Чиновниците призовават правителството да диверсифицира собствените си източници на енергия, които "биха могли да гарантират елетроснабдяването на страната в случай на война или национална криза".

Например сигурността на офшорните находища Ям Тетис", "Левиафан" и "Тамар" е обмислена в локален план. При липсата на официален план за обезпечаване на безопасността на газодобивните съоръжения, военноморският флот гарантира поддържането на видимо присъствие близо до трите находища.

Водещи

Най-четени