Израел обяви едностранно прекратяване на огъня за седем часа 04.08 | 09:55

Решението е взето за осигуряване на хуманитарен коридор в Ивицата Газа

От Антония Михайлова

Израел взе решение да въведе днес режим на прекратяване на огъня на голяма част от територията на Ивицата Газа. То влиза в сила в 10:00 часа местно време и ще действа до 17:00 часа.

Решението на Израел обаче няма да засегне палестинската част на град Рафах в южната част на Газа, където миналата седмица беше направен опит за похищение на лейтенанта от ЦАХАЛ Адар Голдин, при което офицерът загина.

Решението за седемчасовото едностранно прекратяване на огъня е взето от Министерството на отбраната на еврейската държава с цел съдействие при доставката на хуманитарна помощ на населението на анклава и връщането на палестинците по домовете им, напуснати поради военните действия.

Министерството предупреждава, че в случай на нарушаване на хуманитарния режим от палестинците ще възобнови операцията "Неразрушима скала".

Предишните опити за хуманитарно примирие претърпяха неуспех поради това, че "Хамас" възобновяваше огъня.

В събота, на 2 август, Армията за отбрана на Израел разреши на жителите на град Бейт Лахия, разположен на север в анклава, да се върнат по домовете си. Това означава завършване на активната фаза на наземната операция в този район, посочва ИТАР-ТАСС.

В този ден започна предислоциране на войските в северната част на Ивицата. По данни на медиите част от подразделенията са излезли извън пределите на палестинския анклав, други са се разположили по границите в него.

За почти 27 дни израелската армия е понесла загуби на 64 убити. Още трима мирни граждани са загинали на територията на еврейската държава в резултат на ракетни обстрели.

От 8 юли до сега в Ивицата Газа са загинали повече от 1700 палестинци, още около 9000 са ранени. Представител на здравното министерство в анклава съобщил, че около две трети от загиналите са мирни граждани, включително деца, жени и възрастни хора.

Още 400 000 палестинци – всеки четвърти жител на Ивицата, са били принудени да напуснат домовете си във връзка с продължаващите бойни действия. Значителна част от тях се намират на територията на училищата на ООН в анклава.

Водещи

Най-четени