Израел разширява обсега на военните действия в Ивицата Газа 18.11 | 13:25

Това заяви премиерът Нетаняху след поредна нощ на въздушни атаки в района

От Филипа Тодева

Израел има намерение да разшири значително обсега на военните действия на армията в Ивицата Газа.

Това се реши на среща на израелския кабинет в петък, предаде Reuters.

Възможна е и евентуална операция по земя, с танкове и артилерия, след като преди дни бяха мобилизирани към 75 хиляди войници с цел да се удвои настоящата войска.

Въпреки че подкрепиха правото на Израел да се самоотбранява, САЩ и европейските лидери са на мнение, че е време да се предприемат радикални мерки, за да спре насилието в района.

Нетаняху, в коментарите си към кабинета на сесията каза, че "усилията на Израел са насочени към избягване на военни действия и нараняване на цивилни граждани, въпреки че терористичната организация "Хамас" по всякакъв начин се стреми да навреди на Израел и гражданите му.

В разговор с израелския премиер Нетаняху, британският министър-председател Дейвид Камерън изрази загриженост във връзка с риска от възможността конфликтът да ескалира допълнително. Според него има опасност от по-нататъшни цивилни жертви от двете страни.

Великобритания в момента е заела позиция с цел оказване на натиск върху двете страни да намалят напрежението, заяви говорител на страната, добавяйки, че Камерън призовава Нетаняху "да направи всичко възможно, за да доведе конфликтът до сполучлив край."

Бен Роудс, заместник-съветник по националната сигурност на президента Барак Обама, заяви, че САЩ биха искали да видят, че конфликтът се решава чрез "деескалация" на напрежението и дипломация.

Очаква се дипломати в ООН, начело с генералният секретар Бан Ки-мун, да посетят Израел и Египет през следващата седмица, за да настояват за прекратяване на боевете.

Възможността за жертви и насилие в Ивицата Газа ще повлияе и върху доверието към настоящия премиер Нетаняху, който има намерение да се кандидатира отново на изборите през януари.

Настоящото обостряне на отнишенията около Газа разпали огньовете на Близкия изток, възпламенен от серия акции, от арабските въстания и гражданската война в Сирия, която заплашва да се разпространи и отвъд границите на страната.

Една съществена промяна е избирането на ислямистко правителство в Кайро, което се съюзи с "Хамас",.

При атака в събота, Израел разруши дома на командир на "Хамас" близо до египетската граница.

Произшествия бяха избегнати, защото от страна на Израел бяха изстреляни безексплодиращи ракети срещу сградата.

Израелски самолети пък бомбардираха правителствени сгради на "Хамас" в Газа в събота, включително офиса на премиера Исмаил Хания и полицейското управление.

Израел до момента е унищожил повече от 200 входящи ракети от Газа по въздуха от сряда, спестявайки на израелските градове значителни щети.

Въпреки това, една ракета рани в с вчера двама души, когато го удари къща в град Ашкелон, съобщиха от полицията.

Водещи

Най-четени