Израел удари Ивицата Газа 09.12 | 09:17

Пет европейски държави се обявиха срещу решението на САЩ за Йерусалим

От iNews.bg

Израел удари с ракето отделни цели в Ивицата Газа. Нападението е в отговор на изстреляни ракети от палестински територии вчера. Напрежението явно вече започва да ескалира, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разбуни духовете с преместването на посолството на страната му в Йерусалим и признаването на града за столица на Израел.

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН посланиците на пет европейски държави обявиха, че американското решение за Ерусалим не съответства на резолюциите на ООН, предаде БНТ. Позицията на Великобритания, Франция, Германия, Италия и Швеция е, че статутът на Йерусалим трябва да се определи чрез преговори между израелци и палестинци. Те призоваха всички страни да работят за запазване на спокойствието в региона.

Съединените щати остават ангажирани в мирния процес в Близкия изток - увери постоянният представител на Вашингтон в ООН Ники Хейл. Тя заяви, че с решението да се обяви Йерусалим за столица на Израел, американската цел не е била да се променят договореностите за светите места.

В Близкия изток напрежението продължава да се покачва. Вчерашният Ден на гнева взе две жертви. Двама палестинци загинаха при демонстрации. Късно снощи две ракети са били изстреляни от палестински територии срещу Израел. В отговор Тел Авив нанесе възудушен удар по цели на ХАМАС. Според палестински източници около 15 души са пострадали при нападението.

В много държави се проведоха демонстрации срещу американското решение за Ерусалим. Стотици протестираха в Берлин. Протести имаше и в много мюсюлмански държави, а във Вашингтон мюсюлмани организираха молитва пред Белия дом.

Водещи

Най-четени