Израелските военни погрешка убиха трима заложници в ивицата Газа 16.12 | 10:12

Ерусалим беше атакуван от ракети за първи път от 30 октомври, въпреки че те бяха прехванати от защитната система Iron Dome

От iNews.bg

Израелските военни съобщиха, че по погрешка са убили трима заложници по време на кампанията си в Газа. По-рано Ерусалим беше атакуван от ракети за първи път от 30 октомври, въпреки че те бяха прехванати от защитната система Iron Dome.

Израелската офанзива в Газа продължава. Жители съобщават за сражения в северната, централната и южната част на анклава. Израелските военни заявиха, че няколко ракети са били прехванати над Ерусалим, малко след като са прозвучали предупредителните сирени за въздушна тревога. Въоръженото крило на "Хамас" посочи в изявление, че е изстреляло ракети към града "в отговор на ционистките масови убийства на цивилни граждани". Спасителните служби на Израел не съобщават за жертви и ранени.

Израелската армия обяви, че е убила трима заложници, държани в Газа, след като са били "погрешно идентифицирани като заплаха" в северния град Шеджая.Телата им са били върнати в Израел. Инцидентът се разследва, казаха още военните и припомниха, че тяхна "мисия е да открият изчезналите и да върнат всички заложници у дома". Повече от 100 души остават в плен в Газа, след като бяха заловени при атаките на 7 октомври в Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече убийството на заложниците непоносима трагедия и за пореден път заяви, че властите са решени да върнат пленниците у дома. Реакция дойде и от Белия дом, където говорителят на американския Национален съвет за сигурност Джон Кърби каза, че убийството на тримата е трагична грешка.

Вчера пред Общото събрание на ООН, което обсъжда ситуцията в Ивицата Газа, израелският представител Гилад Ердан разкритикува приетата от световната организация резолюция, в която се настоява за незабавно примирие в анклава, и заяви, че спирането на огъня ще запази живота на бойците на "Хамас". Преди това палестинският му колега Рияд Мансур каза, че израелската страна атакува настоящето и бъдещето на Палестина, като убива хора с различни професии като инженери, журналисти и учени.

Водещи