Изтеглят с 10 дни извънредната среща на ЕС за Брекзит 21.03 | 15:57

Заседаниет ще се състои в деня, в който Лондон стартира член 50

От iNews.bg

Извънредното заседание на ЕС по повод започването на процедурата за Брекзит от страна на Великобритания ще бъде изтеглено по-рано. Първоначално планът беше лидерите на останалите 27 държави от Общността да се съберат в Брюксел на 6 или 7 април. И то при положение, че Тереза Мей задейства член 50 от Лисабонския договор на в средата на март, какъвто беше първоначалният план. Вчера британският премиер официално обяви, че процедурата за напускане на ЕС ще започне официално на 29 март.

Сега обаче срещата на 27-те държави-членки не само няма да се състои след това, а дори на същата дата. Лидерите им се събират на извънредната среща в Брюксел в същия ден. Преизбраният наскоро за втори мандат председател на Европейския съвет Доналд Туск вече е изпратил поканите за заседанието.

"С оглед на съобщеното вчера в Лондон, искам да ви информирам, че свиквам среща на върха в събота, 29 април, за одобряване на ръководните принципи в преговорите по Брекзит. Лично аз бих искал Обединеното кралство да не беше избирало да напусне ЕС. Но сега трябва да се постараем напускането да стане възможно по-безболезнено за Съюза. Основният ни приоритет ще бъде да установим колкото се може повече яснота и сигурност за нашите граждани, фирми и държави-членки, които са негативно засегнати от Брекзит”, казва Туск, предаде БНР.

Още вчера той съобщи, че всички държави, които остават в ЕС, ще бъдат своевременно запознати как ще протече раздялата с Великобритания . Копие от проекта, съдържащ преговорните позиции на ЕС, ще бъде изпратен на 27-те страни-членки в рамките на 48 часа, след като Великобритания уведоми официално Брюксел за стартиране на член 50 от Лисабонския договор.

Водещи

Най-четени