Икономиката на еврозоната ще се забави, очакват в Брюксел 10.11 | 12:00

Бюджетният дефицит в Италия ще бъде сериозен проблем, сочи доклад

От iNews.bg

Европейският съюз обяви, че растежът в еврозоната ще се забави през 2019 г. и следващите години, като се позовава на световната несигурност и засиленото напрежение в търговията. Европейската комисия предупреди също, че дефицитът на Италия ще скочи през 2019 г., поради планираното от римското популистко правителство стимулиране на разходите, което категорично се противопоставя на правилата на ЕС относно разходите, предаде БГНЕС.

В последните си прогнози Европейската комисия очаква тази година ръст на валутния блок от 2,1% тази година, следван от 1,9% през 2019 г., по-нисък от 2,0%, прогнозирани в последната оценка през юли. Очаква се растежът да продължи да намалява през 2020 г. до 1,7%. Комисията, изпълнителната власт на ЕС, предупреди, че "има голяма степен на несигурност по отношение на прогнозата и има много взаимосвързани рискове от влошаване". Тези все още невидими опасности "биха могли да засилят останалите и да увеличат влиянието им", предупреждава комисията.

Според Брюксел дефицитът на Италия ще достигне 2,9% от Брутния й вътрешен продукт (БВП) през следващата година, което е значително по-голямо от 1,7% в предишната прогноза. Рим разкри планове за огромен тласък на разходите за 2019 г. в бюджет, който миналия месец беше отхвърлен от комисията в безпрецедентен ход. По същество ЕС смята, че Италия ще нарасне само с 1,2% през 2019 г., вместо по-оптимистичната италианска прогноза от 1,5%.

Водещи

Най-четени