Икономически песимизъм завладява Европа 28.01 | 18:01

Един от основните индекси в Германия намалява вече пети месец

От iNews.bg

Индексите на деловите настроения спадат, експертите понижават прогнозите, Европейската централна банка коригира своята политика. Песимизмът завладява Европа. "Икономиката на Германия се намира в състояние на спад". Тази фраза на професор Клеменс Фюст обиколи всички водещи германски медии на 25 януари. Именно така президентът на мюнхенския Институт за икономически изследвания ifo коментира януарския индекс на деловите настроения, който ежемесечно се съставя от неговите колеги въз осова на допитване сред 9000 топ мениджъри на германските компании.

Индексът ifo спада, прогнозите се преразглеждат

Индексът ifo, който се смята за най-точния барометър на икономическата конюнктура във ФРГ, намалява вече пети месец подред и сега, загубвайки в сравнение с декември цели 1,9 пункта, спадна до 99,1 пункта. Това е най-лошият показател за последните почти три години, и той много удиви повечето експерти: те очакваха далеч по-умерено понижаване. "Деловият климат се влошава във всички важни отрасли на индустриалното производство, освен в химическата индустрия", отбеляза професор Фюст. В интервю за телевизия НТВ той уточни, че под "спад" в конкретния случай разбира "рязко забавяне", а не "рецесия", свиване на БВП. Германската икономика за момента продължава да расте, но темповете й на растеж се забавят пред очите ни.

По тази причина институтът ifo, който доскоро предсказваше ръст на германската икономика с 1,9%, намали своята прогноза през декември до 1,1%. Същото възнамерява да направи и германското правителство. Според появилите се на 25 януари съобщения, за които БГНЕС първи информира, то възнамерява да обяви до края на месеца, че сега очаква ръст на БВП от само 1%. За сравнение: в края на 2018 г. германската икономика, според предварителните оценки на Федералното статистическо ведомство /Дестатис/, е нараснала с 1,5% и това бяха най-бавните темпове на растеж за последните пет години.

Германският бизнес е обезпокоен от международните проблеми

Рязкото понижаване на януарските показатели на индекса ifo е свързано преди всичко с факта, че германските бизнесмени много по-песимистично оценяват бизнес перспективите за близкото бъдеще /шест месеца/. Оценката на текущата ситуация също се влоши, но не така силно. Това се посочва в анализа на Андрей Гурков от "Дойче Веле", публикуван и от БГНЕС. Клеменс Фюст и други икономисти уточняват: германските бизнес кръгове са разтревожени от изобилието от нарастващи икономически и политически проблеми на международната сцена, които в една или друга степен могат отрицателно да повлияят на силно зависещата от износа германската икономика.

Става дума за все по-реалната заплаха от твърд Брекзит, който означава незабавно прекратяване на свободната, безмитна търговия с такъв важен външноикономически партньор, какъвто е Великобритания, търговската война между САЩ и Китай, нанасяща щети върху двата ключови за Германия пазара извън ЕС, и за забавянето на темповете на растеж на БВП на КНР.

ЕЦБ отлага края на политиката на свръхевтините пари

Забавянето на темповете на растеж на най-голямата европейска икономика Германия не може да не се отрази върху целия Евросъз и още повече на еврозоната. На 25 януари Европейската централна банка публикува прогнозата на група професионални анализатори на пазара, чиито оценки ЕЦБ използва за формирането на своята парично-кредитна политика. Анализаторите намалиха очакванията за растеж на БВП в еврозоната за 2019 г. от 1,8% до 1,5%. Знаейки, естествено, за тази прогноза, директорът на ЕЦБ Марио Драги обяви на пресконференция във Франкфурт, че ръководството на банката е коригирало своята оценка, според която шансовете и рисковете за икономиката на еврозоната са примерно еднакви. Сега преобладават рисковете.

"Продължаващата неизвестност, особено във връзка с геополитическите фактори и изходящите от протекционизма заплахи, отрицателно влияе на икономическия климат", заяви Марио Драги и даде да се разбере, че началото ни цикъла на повишаване на базовата ставка в еврозоната ще бъде отложено за 2020 г. Именно с това изказване е свързан значителния ръст на германския ДАКС и останалите борсови индекси на страните от еврозоната на 24 и 25 януари. Международните инвеститори, които доскоро очакваха, че ЕЦБ ще ожесточи своята парична и кредитна политика още от есента на 2019 г., купуваха европейските акции, изхождайки от това, че политиката на свръхевтини пари в еврозоната ще продължи най-малко още една година.

Положението на германците няма да се влоши

Това е добра новина за всички длъжници, особено за тези, които се нуждаят от ипотека: кредитите във ФРГ и останалите страни от валутния съюз ще останат безпрецедентно ниски /както и лихвите по банковите влогове съответно/. Като цяло настоящото рязко влошаване на макроикономическите индекси и прогнози едва ли ще се отрази на германците: ако нещата не стигнат до рецесия, предизвикана от срива на експорта, то няма да има осезаеми отрицателни последици за работните места и джобовете им.

Вътрешният пазар на Германия продължава достатъчно стабилно да се развива, в страната има рекордна заетост. В края на миналата година хазната може да се похвали с невиждан излишък на бюджета, а това означава, че има възможност за намаляване на данъците и други стимулиращи икономиката мерки. Освен това годишните темпове на инфлацията, според прогнозата на същата тази група анализатори към ЕЦБ, ще спаднат от очакваните по-рано 1,7% до 1,5%. 

Водещи

Най-четени