Има завишени нива на арсен в питейната вода на Халкидики 09.10 | 14:15

Това съобщщиха гръцките власти

От iNews

В изявление водоснабдителната служба на Нова Тригла (Халкидики) информира жителите и туристите, че водата в Неа Триглия и Неа Плагия е негодна за пиене и готвене и трябва да се използва само за санитарни цели. Във водата са открити прекомерни стойности на арсен, предава ERT News, цитиран от ИА Фокус.

В съобщението се посочва: 

"В последно време, поради недостиг на вода, прекомерно изпомпване и повишено търсене през летните месеци, се наблюдава влошаване на качеството на водата, изпомпвана за пречистване. Въпреки непрекъснатата работа на инсталацията за отстраняване на арсен в продължение на 15 години, започнаха да се наблюдават превишения на концентрацията на арсен на изхода на пречиствателната станция.

Поради това е необходимо да се инсталира допълнително стъпало на пречиствателната станция за допълнително отстраняване на арсена, така че водата на окончателния отток да бъде под границата, определена в законодателството. Процедурите за доставка на допълнителното оборудване вече са започнали.

За периода, през който ще се извърши инсталирането на допълнителното съоръжение, нашата община ще транспортира непрекъснато вода с подходящи цистерни, за да задоволи нуждите от водоснабдяване в общините Н. Триглия и Н. Плагия.

Препоръчваме на жителите на гореспоменатите общини да използват водата от водоснабдителната мрежа за санитарни цели, а не за пиене и готвене. След като приключи инсталирането на допълнителното стъпало за пречистване в станцията, ще бъде направено допълнително съобщение.

Водещи