Има ли Гърция нужда от трети спасителен заем? 24.09 | 09:20

Южната ни съседка в момента е раздирана от стачки в почти всички сектори

От Елица Елефтерова

Преждевременно е да се прецени дали Гърция ще има нужда от трети спасителен пакет финансова помощ. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, изказвайки мнение, че гръцкият дълг е устойчив, предаде радио Атина.  

В отговор на питане на евродепутат от гръцката опозиционна партия СИРИЗА Марио Драги коментира, че втората спасителна програма за Гърция е в ход, както и че от европейска страна ще продължи участието във финансирането на страната до края на  2014 г., докато участието на Международния валутен фонд (МВФ) ще продължи до началото на 2016 г. 

Той добави, че решението за трети спасителен пакет за Гърция ще зависи и от размера за достъпа на страната до пазарите в края на 2014 г., което сега е трудно да се прецени, съобщава БТА.

В същото време в южната ни съседка продължават и тази седмица стачните действия в публичния сектор, в образованието, общинската администрация и осигурителните фондове срещу планираните масови съкращения и прехвърляне на служители от държавния сектор, изисквани от международните кредитори на страната, предава радиото.  

48-часова стачка от вчера започнаха преподавателите от средните училища, служителите в осигурителните фондове и общинската администрация. През днешния ден Федерацията на държавните служители АДЕДИ е обявила 48-часова стачка, в която ще участват и учителите.

За три часа от 10 до 13 ч. ще спрат работа и журналистите. В протеста ще се включат данъчните инспектори и пилотите. В нова петдневна стачка излизат и работещите в университетите.

Протестите идват след договореност на правителството с международните кредитори в "схема за мобилност" да бъдат включени до края на септември 12 500 държавни служители, а до края на годината – общо 25 000. В продължение на осем месеца те ще получават 75% от заплатите си, а ако не бъдат прехвърлени на друга работа, ще бъдат уволнени.

Предстоящите съкращения на държавни служители са доста болезнена тема в Гърция, където безработицата вече достигна рекордните 28%. Сред младите хора положението е още по-тревожно – 58,8% от гърците на възраст от 15 до 24 години са безработни. Броят на работещите в момента е около 3,6 милиона, а нетрудоспособните са над 1,4 милиона.

Водещи

Най-четени