Има надежда! Френската медицинска сестра е излекувана от ебола 04.10 | 17:31

Тя е оздравяла след курс на лечение

От Цанка Донкова

Цял свят "трепери" пред ужаса, който предизвика разпространението на вируса ебола. По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на жертвите от епидемията от ебола в Западна Африка надхвърли 3400 души, а заразените са над 7000. По изчисления на СЗО за изкореняването на ебола са необходими не по-малко от 1 милиард долара. Въпреки това има надежда.

Френската медицинска сестра, която се е била заразила с вируса ебола, е оздравяла след курс на лечение. Министърът на социалните въпроси, здравеопазването и правата на жените на Франция Марисол Турен съобщи, че французойката вече е напуснала лечебното заведение, където ѝ е била оказана медицинска помощ, предаде FP.

Младата медицинска сестра се е била заразила от болестта, предизвикана от вируса ебола, в средата на септември в Либерия. Там тя е работила като доброволка в болницата на неправителствената организация "Лекари без граница".

След като са се появили първите признаци на заболяването, на 19 септември медицинската сестра е била върната със специален полет във Франция и настанена за лечение във военната болница в Сен Манде, предградие на Париж.

За лечението на французойката правителството е разрешило да бъдат използвани редица експериментални медикаменти. Сред тях е авиган, разработен от японска фармацевтична компания.

Авиганът, известен също като фавипиравир, е бил разработен още през 1998 г. Особеността му е, че атакува успешно полимеразата, използвана от вируса за размножаване. Към днешна дата авиганът е сертифициран като лекарство срещу грипа. Учените разполагат с данни, че той може да е полезен и срещу вируса ебола. Те са получени по време на експерименти с лабораторни мишки.

Сенегалец, лекуван от болестта, предизвикана от вируса ебола през последните пет седмици в Хамбург, Германия, също е изписан от болницата и се чувства добре, допълва БТА.

Водещи

Най-четени