Има присъда за клането в Сребреница! Холандия е виновна 16.07 | 13:17

19 години по-късно съдът призна, че миротворците не са се справили с охраната на града

От Филипа Тодева

Деветнадесет години по-късно възможно ли е виновните за избиването на мюсюлманите в Сребреница да бъдат наказани? Историята още не е произнесла своята обективна и тежка присъда за това събитие, определяно като от едно от най-големите военни престъпления на новото време и признато от международната общност за геноцид.

Днес обаче пелената на времето, която бе паднала върху клането в Сребреница, се повдига и мнозина си припомниха за него. И присъдата бе произнесена от холандски съд, който призна за виновна собствената си държава. Според съдебното постановление Холандия е отговорна за смъртта на 300 босненски мюсюлмани – основно мъже и момчета, загинали през юли 1995 година в Сребреница.

Съдът приема, че холандските миротворци, изпратени от международната общност да пазят анклава, който по онова време е обявен за "зона за сигурност" от ООН, не са се справили с поставената им задача. Те не просто не осигурили сигурността в района, но са предали на сърбите босненците, които са потърсили убежище при тях.

Клането в Сребреница е, без съмнение, жесток акт на етническо прочистване, определен като най-голямото кръвопролитие в Европа след Втората световна война. Съдът в Холандия, който се произнася по жалбата на организацията "Майките от Сребреница", приема, че сега правителството, водено от Марк Рюте, трябва да изплати компенсации на близките на жертвите. Но само за 300 от тях.

А кой ще плати обезщетения за останалите около 7000 жертви, все още не е ясно. И достатъчно ли е утешението, че ген. Ратко Младич и Радован Караджич бяха изправени пред Международния трибунал за военни престъпления в Хага?

Има ли мит за геноцида, или пък, както твърди тогавашният шеф на полицията в Сребреница Хакия Мехолич – убитите са жертви на голяма военна провокация на тогавашния президент Илия Изетбегович, договорена с Бил Клинтън, за да послужи като повод за военна намеса на НАТО? Малцина от свидетелите на клането в Сребреница ще дочакат обективни отговори на тези въпроси.

Водещи

Най-четени