Имаме напредък в спора за името, казват Скопие и Атина 12.04 | 15:10

Дипломатите на двете страни вече работят по текста на договора

От iNews.bg

Има напредък по отношение на спора за името. В една част от него има все още различия, съобщи македонският външен министър Никола Димитров след срещата си в Охрид с неговия колега Никос Кодзияс, предаде БГНЕС. Димитров поясни, че днес са били водени "открити и искрени разговори и за първи път е станало дума за временното споразумение и начините, по които трябва да се изпълни евентуалния договор”.

"Разговаряхме без да се надхитряваме един друг, имайки предвид нуждите и на другите страна. Преговаряхме и по това по какъв начин да оставим настрани основните грижи на двете страни”, поясни дипломат номер 1 на Македония. Никола Димитров съобщи, че е имал среща на работните екипи на двете министерства на ниво дипломати, които на базата на постигнатия напредък по време на срещата във Виена от 30 март, работят върху текста за бъдещото сътрудничество в различни области.

Дипломатите работят и върху текста за спиране на иредентизма от двете страни, както и за предговора на евентуалния договор. Гръцкият министър Кодзияс потвърди, че е направен напредък както на министерско ниво, така и на експертно ниво на работните групи. "Има напредък, остават по-малко теми за разрешаване, но те не са най-трудните. Днес направихме решителна положителна крачка и се надявам, че ще направим така трудните проблеми да станат по-лесни. Опитваме се да решим проблемите, които са създадени в миналото от други хора, каза още Кодзияс.

Най-четени