Импийчмънт на Тръмп няма да има 01.02 | 10:17

И последният колебаещ се републикански сенатор реши да гласува против

От iNews.bg

Последният от колебаещите се сенатори републиканци Лиза Мурковски (щата Аляска) обяви, че ще гласува срещу привикването на свидетели на процеса в Сената по процедурата за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, съобщи в. "Вашингтон пост”, предаде БГНЕС. Това лишава демократите от възможността да получат нови доказателства и да проточат процеса.

"Отчитайки несъстоятелността на този импийчмънт от самото му начало и по-нататък в неговия ход, аз стигнах до извода, че в Сената няма да има справедливо разглеждане”, твърди сенаторката, цитирана от изданието. Тя повтори, че е обмисляла възможността да гласува за привикването на свидетелите, но в крайна сметка се отказала от тази идея. "Не мисля, че продължаването на този процес ще промени нещо. Тъжно е да се признае, но Конгресът като институция не съумя да изиграе своята роля”, изтъкна сенаторката.

Гласът на Мурковски беше последната надежда на демократите да представят свидетели, защото за целта бе необходимо поне трима републиканци да подкрепят предложението им, припомни tass.ru. Първоначално по този въпрос се колебаеха четирима републиканци: Сюзън Колинз (щата Мейн), Мит Ромни (щата Юта), Ламар Александер (щата Тенеси) и Мурковски. Колинз и Ромни заявиха, че ще подкрепят демократите. Александер съобщил, че ще гласува против предложението им.

Ако Мурковски бе застанала на страната на демократите, предложението можеше теоретично да мине при условие, че председателстващият процеса в лицето на председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс бе взел страната на демократите. Но дори и в този случай той, най-вероятно, би подкрепил Тръмп и инициативата щеше да бъде отклонена.

Сега Сенатът изпълнява функции на съд със съдебни заседатели, а Камарата на представителите играе ролята на обвинител. За отстраняването на президента от длъжност е необходима подкрепата на две трети от сенатори или на 67 сенатора. При сегашния състав на Сената това е малко вероятно, защото в горната камара на Конгреса републиканците държат 53 от общо 100 места.

Водещи

Най-четени