Интерпол разби група от поръчкови убийци 02.03 | 13:40

Групата с кодово име "Итака" извършила 60 убийства

От iNews

Гръцката полиция направи изявление за ареста от Интерпол на група професионални убийци, извършващи поръчкови убийства в Гърция.

Групата извършила 60 убийства

След като прокурорите арестуваха шестима души в Сърбия и двама в Испания във връзка с две смъртоносни атаки във Вари и Корфу, говорителят на гръцката полиция Констанс Демоглиду и директорът по сигурността на Атика генерал-майор Фотис Дутис обясниха как са открили извършителите. Бандата извършила 60 убийства в цяла Европа.

По-специално, според правителствени изявления, членовете на бандата са екзекутирали двама 44-годишни мъже от Словения през януари 2020 г., докато са вечеряли със семействата си в таверна във Вари. Според тях поръчката за убийство е струвала общо 2 милиона евро. А от 39 члена на организацията 17 са в затвора, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Що се отнася до целите им в Гърция, когато са били разкрити, те са влезли в страната с фалшиви документи, използвайки обичайните маршрути на трафикантите на мигранти. В същото време те използвали всички възможни средства, за да скрият възможно най-добре следите си, като превозвали пари и оръжия.

Група с кодово име "Итака"

Първо директорът на Дирекцията за сигурност на Атика Фотис Дуицис говори за убийствата, извършени в Гърция.

"Четиримата жертви, граждани на Черна гора и Сърбия, ръководеха и подпомагаха членове на престъпна организация, базирана в един от регионите на Черна гора и занимаващи се с трафик на наркотици по целия свят. Те са били обявени за издирване с червени бюлетини - трима за създаване на престъпна организация и един за непредумишлено убийство", поясни той.

През 2014 г. обаче тази престъпна организация се разделя на две отделни и сега конкуриращи се организации, когато губят 200 килограма кокаин в Испания. Това принудило четирите жертви да избягат в Гърция, за да се защитят от съперничеща организация. Те живели с фалшиви документи в райони на Атика поне от 2019 г.

Организация, враждебна към жертвите, се обединява с две други най-влиятелни организации в Западните Балкани, като постепенно изпраща хора в страната ни, за да намират жертви и да извършват убийства. По думите му за ликвидирането на бандата по инициатива на гръцката страна е създаден съвместен разследващ екип с участието на сръбските власти и група на Европол под кодовото име "Итака".

Водещи

Най-четени