Ирак избира нов парламент 12.05 | 10:38

Още в началото на деня бе предотвратен атентат срещу избирателна секция

От iNews.bg

Ирак избира новия си парламент днес. На цялата територия на страната започна гласуването за депутати в Съвета на представителите. Открити са повече от 56 000 избирателни секции. Изборният процес ще продължи до 19:00 ч. местно време (18:00 ч. българско) при засилени мерки за сигурност и затворени граници, предаде БГНЕС.

За място в 328-местния законодателен орган се борят 7400 кандидати от 320 партии и политически съюзи, както и независими претенденти. Сред фаворитите експертите сочат блока "Наср" начело със сегашния премиер Хейдар ал Абади и опозиционния на него алианс "Държава на закона", воден от вицепремиера Нури ал Малики.

Право на глас в 36 милионния Ирак имат 24 милиона души. Очаква се избирателна активност от 60%. Тази година ще се използва електронна система за преброяване на гласовете, което според Централната избирателна комисия ще позволи значително да се съкрати времето за обявяване на резултатите и да се гарантира прозрачността на вота.

За хода на изборния процес ще следят 900 чужди и 7000 местни наблюдатели, стотици иракски и чуждестранни журналисти, а също представители на 20 международни организации.

Междувременно силите за сигурност на Ирак предотвратиха терористичен акт в един от участъците, където се провеждат парламентарни избори, предаде ТАСС. Според информацията ликвидирани са двама нападатели опитали се да атакуват избирателен участък в провинция Диала. Силите за сигурност са иззели пояс, зареден с експлозиви, и автомати.

Водещи

Най-четени