Иракчаните продължават да превземат нови райони на Мосул 04.11 | 13:30

Настъплението към центъра на града върви по-бързо от очакванията

От iNews.bg

Иракската армия продължава настъплението си в Мосул и освобождава нови райони на града. Въпреки ожесточената съпротива, която оказват бойците на "Ислямска държава", към момента те са били изтласкани напълно от 6 района на града, съобщава командирът на операцията Абдел Амин Ярала. Според думите му в ръцете на правителствените войски вече са кварталите "Ел Малайин", "Ес Самах", "Ел Хадра", "Ел Кудс", "Киркукли" и "Ел Карама".

Той отбелязва още и че макар джихадистите да оказват сериозен отпор, иракската армия напредва към центъра на Мосул с по-бързи темпове от планираното. "Защитните позиции на екстремистите се оказаха по-слаби от тези, с които се сблъскахме при освобождаването на Рамади. По време на операцията само 3 от специализираните ни бригади успяха да изтласкат "Ислямска държава" от 38 населени места на изток от Мосул", отбелязва командирът, предаде ТАСС.

Паралелно с това добре се развива и настъплението на антитерористичните отряди на иракската полиция, която напредва към града от юг. Според думите на командващия спецполицаите генерал Раид Шакер от началото на операцията са били унищожени над 1000 бойци на "Ислямска държава", освободени от тях са били над 70 населени места. Той отбелязва още и че към момента са евакуирани около 4500 мирни семейства. Полицаите са успели да обезвредят и 130 мини, заложени от терористите. Според информация на Sky News Arabia полицейските сили вече са достигнали южния на Мосул град Хамам ел Алил.

В същото време шиитските милиции, които подкрепят иракските правителствени сили, съобщават, че са освободили от "Ислямска държава" около 1300 кв. км на западно и южно от града. Един от командирите им съобщава, че доброволческите отряди вече са поели под контрол не само главният път от Мосул към сирийската Рака, но и шосето към Тал Афар.

Водещи