Иракчаните ще влизат свободно в САЩ 06.03 | 17:41

Забраната за гражданите на останалите 6 държави обаче остава

От iNews.bg

Доналд Тръмп е променил позицията си по отношение на допускането на мюсюлмани в САЩ. Това обаче се отнася единствено до иракчаните. Страната е изключена от новия забранителен списък, за влизането в сила на който американският президент се очаква да подпише указ по-късно днес. Така гражданите на Ирак вече няма да бъдат спирани на летищата просто защото имат паспорти от тази държава. Ограниченията обаче остават в сила за гражданите на Сирия, Иран, Йемен, Либия, Сомалия и Судан, твърдят източници от администрацията на Тръмп, предаде ТАСС.

Новият указ, който идва на мястото на отменения от съда по-рано, отново ще важи за 3 месеца. През това време гражданите на споменатите 6 държави с предимно мюсюлманско население няма да бъдат допускани на територията на САЩ. "Ирак вече е изключен от списъка спрямо подписания на 27 януари указ, тъй като властите в страната са въвели нови правила при проверките на пътуващите зад граница, а паралелно с това правителството е разширило сътрудничеството си със САЩ по отношение на борбата с тероризма, твърди източник на АП.

Новият указ на Тръмп дава гаранции и на мюсюлманите, които вече се намират законно в САЩ, че няма да бъдат преследвани или извеждани принудително от страната. Освен това новият антиимигрантски указ няма да влезе в сила в момента на подписването му от Тръмп.

Въпреки че официално потвърждение на тази информация все още няма, в Багдад вече коментираха изключването на страната от "черния списък". МВнР на Ирак изразява дълбокото си удовлетворение във връзка с решението иракчаните да бъдат изключени от миграционния указ на Доналд Тръмп", каза говорителят на ведомството Ахмед Джамал. Той допълва и че в Багдад смятат това за крачка в правилната посока и че тя ще укрепи стратегическото партньорство между САЩ и Ирак в редица направления, но на първо място в борбата с тероризма.

Водещи

Най-четени