Иран, Египет, Франция и ЕС се включват в преговорите за Сирия 28.10 | 15:13

Външните министри ще обсъдят борбата с тероризма и уреждането на сирийската криза

От iNews.bg

Иран, Египет, Франция и ЕС също ще участват в преговорите за Сирия във Виена в петък, съобщи Ройтерс. Външните министри на Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Турция се срещат утре вечер в австрийската столица, за да обсъдят сирийския конфликт.

Най-голямо внимание предизвика потвърждението на Иран, че ще изпрати на консултациите в австрийската столица своя външен министър Мохамед Джават Зариф и двама негови заместници. По-рано руското външно министерство съобщи, че днес по инициатива на руската страна се е състоял телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и иранския му колега Мохамад Джавад Зариф, които са обсъдили подготовката на срещата във Виена, посветена на борбата с тероризма и уреждането на сирийската криза.

Скоро след Иран участие потвърди и египетският външен министър Самех Шукри. 

Русия предложи миналата седмица кръгът от преговарящи, който досега включваше самата Русия, САЩ, Турция и Саудитска Арабия, да бъде разширен също с Иран и Египет.

След потвържденията за участие, дошли от Техеран и Кайро, решенията си да се включат във виенските преговори обявиха също Франция и ЕС, който ще бъде представляван от Федерика Могерини.

Водещи

Най-четени