Иран възобновява преговорите за ядрената си програма 15.10 | 08:32

Близкоизточната страна се надява да бъде изготвена пътна карта

От Елица Елефтерова

Иран възобновява преговорите за ядрената си програма в Женева. Те ще се водят с петте страни – постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия, но съществен напредък по противоречивата тема не се очаква.

Иран се надява да бъде изготвена пътна карта. Този процес обаче ще отнеме време, предупредиха от външното министерство на страната, информира TV7. Поредният кръг преговори в Женева днес и утре ще е първият след избирането на смятания за умерен центрист Хасан Рохани за президент на Иран.

Рохани многократно е изразявал готовност за конструктивен диалог със Запада, което поражда надежди, че спорът за иранската ядрена програма може да бъде решен по дипломатически път. Той заяви, че иска споразумение в рамките на половин година.

Самият Рохани до заемането на президентския пост представляваше Иран в преговорите за ядрената програма на Иран, които продължават вече цяло десетилетие.

В Женева страните от шесторката ще бъдат представени на равнище заместник-министри на външните работи. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Ащън също ще участва в преговорите.


 

Най-четени