Иран изгони агенция Reuters заради материал за жени-нинджи 30.03 | 13:28

Причината за драстичното решение е сбъркано заглавие

От Ивайло Ачев

Отнемане на акредитациите и забрана за пребиваване на иранска територия – това сполетя целия персонал на авторитетната новинарска агенция Reuters заради сгрешено заглавие, пише New York Times.

Грешката засяга видео материал от 16 февруари, в който се разказва как жени в Иран тренират бойното изкуство на нинджите – нинджуцу. Заглавието, под което се появява материалът, е "Стотици жени-нинджи се обучават за елитни убийци на Иран". То е подвеждащо и всъщност не е коректно. То е коригирано едва след десет дни във вариант 'Три хиляди жени-нинджи тренират в Иран".

Според главния редактор на Reuters News Стивън Адлер първото заглавие наистина е било лошо подбрано. По същество обаче материалът разказва за жени в Иран, които действително тренират, за да защитават родината си от "чужди атаки". Точно такъв коментар дава една от жените, интервюирани за материала.

Една от жените във видеото обаче обяснява, че нинджуци не е новост за Иран и че практикуването на бойното изкуство се прави с цел жените да се поддържат във форма. "Освен това всеки би защитил родината си, ако тя е атакувана", коментира жената.

В Иран журналистите работят при стриктно спазване на правила, като често се извършват арести при нарушения.  

Водещи

Най-четени