Иран ни върна нашенец, осъден на доживотен затвор 27.08 | 19:05

Българинът е участвал в контрабандата на хероин

От Цанка Донкова

Иран ни върна нашенец, осъден до живот. На 26-27 август 2014 г. е бил извършен трансферът от Ислямска република Иран в Република България на българския гражданин Живко Стефанов Русев, изтърпяващ наказание от доживотен затвор в затвора "Евин” в Техеран.

Живко Русев е бил арестуван от иранската полиция на 20 септември 2008 г. на паркинг в покрайнините на гр. Табриз, Ислямска република Иран. В управлявания от него товарен автомобил с български регистрационни номера е било намерено голямо количество хероин.

На 2 ноември 2009 г. Трети състав на Революционния съд на област Табриз, Ислямска република Иран, е произнесла присъда "доживотен затвор” срещу Ж. Русев за неговото съучастие в контрабанда на 338 кг хероин. След обжалване от Главния прокурор на Ислямска република Иран, на 17 септември 2011 г. присъдата "доживотен затвор” е била потвърдена с решение на Втори състав на Революционния съд на област Табриз и е влязла в сила.

В настоящия момент Ж. Русев е в Софийския централен затвор. Трансферът на Ж. Русев е бил осъществен при тясната координация и взаимодействие между Министерството на правосъдието, Прокуратурата на Република България и Министерството на външните работи.

Водещи

Най-четени