Иран ограничава връзките си с Великобритания 27.11 | 11:26

Действието е в отговор на британските мерки

От Деляна Петкова

Парламентът на Иран е приел с голямо мнозинство закон за ограничаване на дипломатическите и икономическите отношения с Великобритания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Законът беше приет със 179 гласа "за" от присъствалите 206 депутати. В иранския парламент има общо 290 депутати.

Решението на иранските депутати е в отговор на ограниченията, които въведе Лондон преди седмица. Тогава британските власти наложиха прекъсването на всички връзки с ирански банки, включително и с централната банка в страната.

След като законът беше одобрен от депутатите сега предстои дебат по детайлите на ограничаването на отношенията между Техеран и Лондон.

Според прогнозите на експертите ще се стигне най-малко до отзоваването на постланиците на двете страни и до свеждане на отношенията до ниво шраже д`афер. Търговските и икономическите връзки също ще бъдат сведени до минимум.

Законът за ограничаване на отношенията между Лондон и Техеран ще трябва да се приложи в идните две седмици Предстои обаче той да бъде одобрен от Съвета на пазителите, един от стълбовете на закоондателната власт в Иран.

Водещи

Най-четени