Иран пожали възкръснал обесник 23.10 | 10:47

Властите се отказаха от повторната екзекуция на наркоконтрабандист

От Елица Елефтерова

Иранският министър на правосъдието заяви, че "няма нужда" мъжът, който оцеля след изпълнение на смъртна присъда чрез обесване, да бъде обесен повторно. Адвокати искат ръководителят на съдебната власт да спре повторното изпълнение на присъдата, след като мъжът бе намерен жив ​​в моргата, съобщава BBC.

Министърът на правосъдието Мустафа Пурмухамади заяви, че нова екзекуция на мъжа би оказала тежки последствия върху имиджа на Иран, съобщава агенция ИСНА. В близкоизточната страна обаче правителството няма директен контрол върху съдебната власт, която трябва да реши дали второто изпълнение да се проведе.

Иран е сред страните по света с едно от най-високите нива на изпълнение на смъртни присъди. 37-годишният мъж, наречен Алиреза М., е осъден за контрабанда на наркотици и обесен в затвора в североизточния град Божнорд миналата седмица. След изпълнението на присъдата обаче мъжът е бил намерен жив ​​в моргата.

Той е бил оставен да виси в продължение на 12 минути, след което лекар го е обявил за мъртъв. Когато семейството на затворника е отишло да прибере тялото му от моргата на затвора на следващия ден, установило, че той все още диша.

Мъжът е бил преместен в болница, където е оставен под въоръжена охрана. Състоянието му към момента не е известно, въпреки че агенция IRNA съобщи вчера, че е изпаднал в кома.

Миналата седмица международната правозащитна организация Amnesty International призова Иран да не прави повторно изпълнение на смъртната присъда. Освен това от организацията призоваха властите да въведат мораториум върху всички екзекуции в Иран.

Водещи

Най-четени