Иран потвърди, че "неумишлено" е свалил украинския самолет 11.01 | 12:45

От iNews.bg

Иран призна, че "неумишлено" е свалил самолета на украинските авиолинии със 176 души на борда. Това сочат първоначалните заключения от разследването на иранските власти. Виновните ще бъдат подведени под отговорност, се казва още в документа. Президентът Хасан Рохани изказа съболезнования на семействата на жертвите и разпореди те да бъдат компенисирани. Държавният глава на Украйна - Володимир Зеленски заяви, че очаква официално извинение от Техеран и виновните да бъдат наказани.

В изявлението на генералния щаб на иранските въоръжение сили, се казва, че става дума за "човешка грешка". То беше прочетено в ефира на националната телевизия. Самолетът на украинските авиолинии е ударен "случайно". Машината е прелитала до "чувствителни обекти", свързани с Иранската революционна гвардия и светлините й по грешка с взети за светлини на вражески самолет.

В документа се посочва, че това се е случило в "условия на повишена бойна готовност". Причината - няколко часа по-рано с ирански ракети са атакувани две бази с американски военни на територията на Ирак. В туитър и президентът на Иран - Хасан Рохани, и външният министър Мохамад Джавад Зариф, изразиха дълбовките си съжаления за случилото се и изказаха съболензования на семейставата на загиналите.

Мохамад Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран: Тъжен ден. Предварителните заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: човешка грешка по време на криза, причинена от американския авантюризъм, доведе до тази трагедия.

Първоначално Иран категорично отрече вероятността Боингът да е бил ударен от ирански ракети, въпреки появилите се множество хипотези и кадри за това в медиите. Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей настоя резултатите от разследването на катастрофата да бъдат публикувани. Президентът на Украйна Володимир Зеленски настоя за извинените по дипломатически път, поиска виновните да получат заслужени наказаня, а семействата на жертвите да бъдат комепнсиарни. Иран обеща пълно разседване на авиокатастрофата и допълни, че ако не успее да разчете черните кутии на самолета ще търси съсдействието на всички заинтересовани - Русия, Канада, Франция или Украйна. Ирански медии обаче разпространиха кадри, на които се вижда как мястото на инцидента се разчиства с багери, което повдигна въпроса дали така няма да бъдат унищожени важни доказателства.

Водещи

Най-четени