Иран призова за преговори по ядрената програма на страната 10.09 | 21:44

Страната и Запада разполагат с ограничено време за решаването на този спор

От Елица Елефтерова

Иранският президент Хасан Рохани заяви в интервю по държавната телевизия, че времето за решаване на спора за ядрената програма на Иран със Запада не е неограничено и призова световната общност да се възползва от възможността след неговото избиране за президент (неотдавна Рохани беше главният преговарящ със Запада за ядрената програма на Техеран - бел. ред.).

"Светът трябва да знае, че този период от време за разрешаване на ядрения въпрос няма да бъде неограничен. Имаме определен период от време", посочи президентът, който встъпи в длъжност като президент миналия месец, съобщава Reuters.

"Светът трябва да използва този период от време и тази възможност, след избирането ни. Ние също ще използваме тази възможност. С Божията воля, се надявам да можем стъпка по стъпка да решим този проблем", посочи още той.

Рохани, който успя да измести от президентското място Махмуд Ахмадинеджад, известен с войнствената си реторика на международната сцена, обеща умереност в политиката на Иран и призова за "конструктивно взаимодействие" със света.

Иран води преговори с шестте световни сили, които досега не са успели да доведат до разрешаване на спора.

Западните страни се отнасят със страх към програмата на Иран за обогатяване на уран, тъй като се опасяват, че страната може да разработва ядрени оръжия. Иран от своя страна твърди, че програмата е "чиста” и има за цел да посрещне енергийните й нужди.

Водещи

Най-четени