Иран се договори с „шесторката“ 14.07 | 13:00

Техеран отнася нови санкции, ако не изпълняват споразумението

От Кристиан Костурков

Преговорите между Иран и петимата членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия стигнаха до историчеко споразумение по ядрената програма на близкоизточната държава. След дългите преговори двете страни си стиснаха ръцете. В резултат на което Иран ще получи достъп до свободната търговия, технологиите, финансите и енергетиката. Европейският съюз пък поема ангажимента да разгледа възможностите за използване на инструменти като експортни кредити за насърчаване на търговията, финансиране на проекти и инвестиции в Иран. Това става ясно от документ, с който разполага руската агенция ТАСС, предаде БГНЕС.

Страните са се договорили, че ембаргото на ООН върху доставките на оръжие за Иран ще остане в сила за срок от 5 г., а забраната за доставка на ракети и технологии ще продължи 8 г. От своя страна Иран се е съгласил да не обогатява уран повече от 3.67% в продължение на 15 г.

Проблемът с иранската ядрена програма стоеше на дневен ред повече от 10 години. Основните притеснения на Запада бяха дали Техеран няма да създаде свое ядрено оръжие. Страховете се увеличиха, когато страната започна да развива ядрена енергетика и дори пусна в експлоатация първата си атомна електроцентрала, построена от Русия.

След тежки преговори, които текат от много дни, продължили и снощи през нощта, най-накрая страните явно намериха допирни точки. Очаква се днес да бъде подписано окончателното споразумение, което ще затвърди договореното отпадане на санкции и ембарго, които дълги години бяха наложени на Иран. След като бъде подписано от външните министри на Иран и "шесторката" - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, то ще влезе в сила в рамките на 3 месеца след приемането на резолюцията от Съвета за сигурност на ООН.

При неизпълнение на договорките от страна на Иран обаче санкциите срещу страната могат да бъдат възстановени. От Техеран са се съгласили за възобновяване на ограниченията в 65-дневен срок, ако близкоизточната държава наруши част от всеобхватното споразумение.

Споразумение Иран и "шесторката" ще влезе в сила 90 дни след приемането на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН.

Не толкова доволни от постигнатото споразумение обаче са в Израел, който отдавна има пререкания с Иран. Според премиера Бенямин Нетаняху постигнатите договорености са историческа грешка за целия свят. "Във всяка област, в която трябваше да се попречи на Иран да има ядрен потенциал, имаше огромни компромиси", казва той.

Мнението му обаче не споделят от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Според председателя й Юкия Амано постигнатото споразумение в ядрената си част представлява ключова пътна карта за развитието на отношенията между Иран и Запада и използването на ядрената енергия за мирни цели.

Водещи