Иран се закани на Запада. В Израел раздават противогази 27.08 | 21:38

Всяко военно действие срещу Сирия би застрашило сигурността в региона

От Елица Елефтерова

Министърът на отбраната на Иран Хюсеин Деган предупреди днес, че всяко военно действие от страна на Запада срещу нейния съюзник Сирия, би застрашило стабилността и сигурността на региона, съобщава "Гласът на Русия”.

"В случай на военни действия срещу Сирия, сигурността и стабилността в региона ще бъдат застрашени", заяви Деган, цитиран от агенция IRNA.

"Това определено няма да е в интерес на тези, които подклаждат насилието", коментира бригадният генерал, като отнесе изказването си към поддръжниците на бунтовниците срещу режима на сирийския президент Башар ал Асад.

В същото време в Израел властите вече раздават противогази на населението, тъй като нарастват страховете, че насилието в Сирия може да прехвърли границата. Решението бе взето след новината за предполагаема употреба на химическо оръжие в покрайнините на Дамаск.

Повечето израелци смятат, че притежаването на противогаз е разумна предпазна мярка, съобщава Euronews.

Виктор Браха, който снабдява с противогази за семейството си в Ерусалим, коментира: "Живеем в един луд регион, в нашия регион, всички са луди. Достатъчно е един луд човек да натиснете един бутон и няма да знаем какво може да се случи тук, всичко може да избухне в пламъци за секунда", допълва той.

Въпреки това, не всеки е доволен, че се раздават противогази. Една жена коментира: "Мисля, че това е грешка, защото това показва една лека световна паника, а аз не мисля, че това е необходимо".

Междувременно в израело - сирийскиата окупирана територия - Голанските възвишения - напрежението вече е повишено. Израелската армия изстреля снаряди в Сирия, т.нар. "преки попадения."

От армията са заявили, че атаката е в отговор на сирийски обстрел по израелските Голански възвишения.

Израел заплаши да насочите ударите си срещу всеки, който премине границите. От ООН призова за "максимална сдържаност" и призоваха Сирия и Израел да спазват взаимните си задължения, и да не преминават приетата линия на примирие.

 

Водещи

Най-четени