Иран удари US военни бази в Ирак 08.01 | 10:30

Това е първата подобна атака от месеци, за която Техеран официално поема отговорност

От iNews.bg

Иран изстреля "повече от дузина" балистични ракети във вторник срещу две авиобази в Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили, обяви Пентагонът, предаде БГНЕС.

"Около 22:30 GMT на 7 януари Иран изстреля повече от дузина балистични ракети срещу американските военни и коалиционни сили в Ирак”, съобщи в изявление заместник-министърът на отбраната Джонатан Хофман.

До момента няма информация за жертви и пострадали в базата.

"Ясно е, че тези ракети са изстреляни от Иран и са насочени най-малко към две иракски военни бази, в които се намират американски военни в Ал Асад и Ербил.”

По-рано в нощта на вторник срещу сряда Иран извърши ракетно нападение върху иракска авиобаза в западната част на Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили, съобщиха иранските държавни медии.

Източници от силите за сигурност съобщиха за АФП, че девет ракети са ударили авиобаза Айн ал-Асад, най-голямото от иракските военни съоръжения, където са базирани чужди войски.

Атаката беше извършена на три вълни малко след полунощ, казаха източниците.

За първи път Иран поема отговорност за нападение, като държавната телевизия съобщи, че именно Техеран е изстрелял ракетите по базата.

Американските инсталации в Ирак през последните месеци бяха атакувани с ракети около 15 пъти, но никога досега Иран не е поемал отговорност за тези нападения.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп "наблюдава внимателно ситуацията и се консултира със своя екип за национална сигурност", според Белия дом.

Атаката дойде, след като про-техеранските фракции в Ирак се обещаха да обединят сили, за да "отговорят" на смъртоносния американски удар миналата седмица край летището в Багдад. При атаката беше убит иранския генерал Касем Сюлеймани, определян за "кръстник” на мрежата на Техеран в региона, и върховния командир Абу Махди ал Мухандис, заместник-ръководителят на иракската военна мрежа Хашид ал Шааби.

Водещи

Най-четени