Иран ще продължи отношенията си с България въпреки "Хизбула" 10.02 | 12:58

Според иранския посланик в страната ни България е много зависима от ЕС

От Владислав Рашков

Иранският посланик в България Н. пр. Голамреза Багери Могадам заяви, че няма да има разрив в отношенията между Ислямската република и страната ни, след като българското правителство официално определи подкрепяната от Иран ливанска организация "Хизбула" за отговорна за атентата на летище Сарафово.

"Не съществува причина за отрицателна промяна. Нашите междудържавни отношения са изградени въз основа на взаимно уважение. Историята на нашите дипломатически отношения е история на приятелство. Ние сме сред първите държави, които са признали независимостта на България. И през цялото това време винаги нашите отношения са били основани върху уважение и взаимни интереси. Не съществуват никакви конфликтни политически въпроси между двете държави. Държавниците и в двете страни се интересуват от развитието на тези отношение", каза Могадам в интервю за Econ.bg.

Той увери, че що се отнася до Иран стъпки към влошаване на отношенията с България няма да бъдат правени.

Могадам коментира, че двете страни са достигали стокообмен в размер на 1 млрд. долара, но заради политическите и икономическите промени те вече няма как да бъдат на същото ниво. Той уточни, че след 1989 г. най-високото равнище на търговски стокообмен е бил реализиран през 2010 г. и е достигнал 150 млн. долара.

Той изрази мнение, че отношенията ни са възпрепятствани от членството на България в Европейския съюз и налаганите от него санкции. Според него щом те бъдат премахнати двете държави ще се радват отново на добри икономически връзки.

"Ние не определяме "таван” в развитието на отношенията между двете държави. България мисли по същия начин. Но заради членуването си в Европейския съюз посреща някакви пречки. Надяваме се с премахването на тези пречки (санкциите, които от ЕС налага върху Иран) да сме свидетели на скок в отношенията", каза Могадам.

Той хвърли цялата вина за случващото се на Израел, като я нарече "една фалшива държава".

Още по темата четете в Econ.bg

Водещи

Най-четени