Ирландия каза „Да“ на гей браковете 24.05 | 12:15

Това е първата страна, която легализира еднополовите бракове с референдум

От Беатрис Николoва

Чрез референдум Ирландия одобри легализирането на еднополовите бракове. Гей бракове са легални в 20 страни по света, но ирландците станаха първите, които легализираха гей браковете чрез гласуване.

Това стана с впечатляващата подкрепа на 62,1% от ирландските граждани при необходими 60,5%. Резултатът – 1 201 607 гласа "за" и 734 300 гласа "против" – идва приблизително две десетилетия след като хомосексуализмът спря да бъде престъпление в Ирландия.

На площада пред Дъблинския замък стотици мъже, жени и деца с флагове в цветовете на дъгата се прегръщаха, поздравяваха се и плачеха, когато официалните резултати бяха обявени на големия екран. Пенсионираният учител Питър Линч, който носеше значка с мото "Благодаря, Ирландия", заяви "Това означава всичко за мен. Най-накрая на 60 години аз съм равноправен гражданин".

Министърът на здравеопазването Лео Варадкар, който по-рано през тази година стана първият открито признат гей в ирландското правителство, коментира вота като "социална революция" и подчерта, че "традиционното културно разделение" между селската и урбанизираната част на Ирландия се е стопило. "Сега Ирландия наистина говори с един глас в полза на равноправието", каза той пред ирландската телевизия RTE.

Референдумът се състоя в петък, 22 години след като хомосексуализмът престана да бъде углавно престъпление в Ирландия. Поради това, че хомосексуализмът в Ирландия бе декриминализиран едва през 1993 година, положителният резултат от референдума свидетелства за дълбока промяна в ирландското общество, коментират наблюдатели.

 

През 2010 година в страната бе приет закон, разрешаващ на еднополови двойки да встъпват в официални граждански съюзи, но юридическият статут на тези съюзи не беше равностоен на брак. През 2013 година правителството на Ирландия свика конституционно събрание, което разгледа въпроса за легализирането на еднополовите бракове и гласува за необходимостта от провеждането на референдум.

Водещи

Най-четени