Ирландия няма да се обедини, докато има такива лидери. „Шин фейн“ се пробужда? 25.06 | 12:48

Призивите за обединение са пренебрегнати от политиците

От iNews.bg

Лидерите на Република Ирландия и Северна Ирландия пренебрегнаха призивите за обединение след резултатите на британския референдум.

Докато Ейре е независима държава, Северна Ирландия е част от Великобритания. Гражданите й обаче бяха против излизането на Обединеното кралство от ЕС, което ще стане факт след общото гласуване по въпроса, в което доминантна роля имат предпочитанията на населението на Англия.

Премиерът на Република Ирландия, която е част от ЕС, Енда Кенди заяви, че "има много по-сериозни въпроси", които следват от решението на Острова и свика извънредно заседание на парламента в понеделник.

Първият министър в Белфаст Арлийн Фостър също се противопостави на идеята за референдум за обединение на Ирландия.

Коалиционните ѝ партньори от националистическата партия "Шин Фейн" обаче настояват за такова допитване, отбелязва БГНЕС.

Възможността за него е част от мирното споразумение от 1998 г., което доведе до край на близо 30-годишните размирици в Северна Ирландия, основани на религиозните и политически различия на населението й. През 1921 г. шестте графства на Северна Ирландия са отделени от Ейре, която извоюва независимост от короната.

Оттогава насам в провинцията има постоянен конфликт между католиците-националисти, искащи обединение с Юга, и протестантите-роялисти, съгласни да бъдат част от Великобритания. Според Фостър към момента липсва достатъчна обществена подкрепа за референдум за съединение.

Водещи

Най-четени