Искат доживотен затвор за журналисти в Турция, разкрили оръжейни афери на властта 27.01 | 20:45

Джан Дюндар и Ердем Гюл обвинени за публикуване на секретна информация за оръжейни доставки на правителството за сирийските ислямистки бунтовници

От Беатрис Николoва

Доживотен затвор грози двамата турски журналисти, които съобщиха, че турското правителство е искало да превозва оръжия за фундаментаристите в Сирия.

Прокуратурата обвинява Джан Дюндар и Ердем Гюл, че са разкрили секретна информация за оръжейни доставки на турските власти, предназначени (по всяка вероятност) за сирийските ислямистки бунтовници. С други думи -двамата журналисти от в. "Джумхюриет" са наказани за своя професионализъм, съобщава AFP.

Агенция посочва, че Дюнкар и Гюл са обвинени в получаване и разкриване на държавни тайни, за шпионаж, стремеж към сваляне на правителството, както и подпомагане на въоръжена терористична организация. С тези обвинения двамата най-вероятно ще получат доживотен затвор.

Днес делегати, представляващи Международния институт по печата (IPI), Комитетът за защита на журналистите (CPJ), Репортери без граници (РБГ) и Етичната журналистика мрежа (ЕСМ) бяха пред затвора, където лежат Джан Дюндар и Ердем Гюл, но не бяха допуснати да се срещнат с тях.

Десетки медийни асоциации излязоха със съвместна декларация, осъждаща мерките на турското правителство срещу двамата журналисти.

"Обвиненията срещу журналистите остават неясни, тъй като не беше допуснато преразглеждане на фактите. Преследването им е отмъщение и показна брутална злоупотреба с власт", пише в документа.

Европа си мълчи за Турция

В Турция се извършва болезнен преход към демокрация, а журналистите са в предните редици на тази битка. През последните десетина години правото на обществото да бъде информирано получи сериозни удари, а сегашното решение на турския съд е само още едно доказателство за това тревожно развитие.

Журналисти в Турция биват преследвани, защото си вършат работата, а това може би дори е по-тревожно от факта, че съдебната система не е в състояние да ги защитава. Особено тревожно е и това, че осветляването на криминални практики се разглежда като държавна измяна.

А същинската цел на такива съдебни процеси е пределно ясна: да бъде запушена устата на медиите и да бъде заглушен всеки критичен глас, който поставя под съмнение решенията на властимащите.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който е на посещение в Турция отправи остри критики срещу посегателствата върху свободата на словото в страната.

Байдън остро осъди ислямисткия режим на Ердоган, че не дава пример на този фронт. Той се възползва от среща с група интелектуалци и журналисти, приближени до опозицията, за да добави и своя глас към гласовете на онези, които, както в самата Турция, така и в чужбина, се безпокоят от авторитарния уклон на нейния ръководител.

"Когато медиите са сплашвани и журналисти хвърляни в затвора заради критични публикации и повече от хиляда университетски преподаватели - обвинени в предателство просто защото са се подписали по петиция, това не е добър пример за подражание", цитира AFP думите на Байдън. Ние искаме Турция да е пример за целия регион, което означава активна демокрация, добави той.

Байдън разкритикува също преследването на повече от хиляда турски интелектуалци, които миналата седмица подписаха петиция, изобличаваща убийствата, вършени от армията срещу цивилни по време на нейните операции срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в югоизточната част на страната.

Петицията вбеси Ердоган, който вече не пропуска възможност, за да отправя заплахи срещу подписалите я, като се зарече, че ще платят цената за своето "предателство".

Вчера той се възползва от приписаната на ПКК експлозия в двора на училище в Диарбекир, за да заклейми "т.нар. университетски преподаватели". Те се наредиха на страната на онези, които предприеха това нападение срещу ученици, заяви Ердоган пред журналисти.

Предприето е съдебно преследване срещу тези интелектуалци по обвинение в терористична пропаганда и оскърбление към институциите на Турската република.

Турция е поставена на 149-о място от общо 180 страни в световната класация за свобода на печата, публикувана от Репортери без граници – нареждайки се малко преди Русия – на 152-о място.

Водещи

Най-четени