Ислямизъм тресе турските политици, вкарват Корана в Конституцията 26.04 | 17:26

Шефът на парламента открито призна, че не иска светска държава, ЕС упорито мълчи

От iNews.bg

Турция е напът напълно да скъса връзка със светската държава и да вкара Корана в Конституцията. Шефът на турския парламент Исмаил Кахраман направи скандално изказване, с което върна страната си векове назад.

"Новата Конституция на Турция трябва да бъде религиозна... Няма да се основава на светската система. В конституциите по света секуларизмът присъства във Франция, Ирландия и Турция. Нашата конституция не трябва да избягва религията. Ние сме мюсюлманска страна. Защо трябва да се дистанцираме от религия?”, каза той, цитиран от Ен Ти Ви.

Според него сегашният начин на живот на цяла Турция се основава на религиозни традиции.

"Конституциите от 1961 и 1982 г. (последната е действаща и сега – бел.ред). не се споменава "Аллах”, но конституцията е религиозна. У нас действат управления по вероизповеданията, религиозните празници са държавни празници, религията се изучава в училищата, цялата система на страна е религиозна”, заяви още Кахраман.

Подготовка на нова конституция на страната е основната точка от програмата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). В момента работата по основния закон продължава, като целта е до лятото той да бъде представен в парламента, допълва БГНЕС.

Водещи

Най-четени