Ислямисти от ИД зоват за джихад на Балканите 05.06 | 12:20

Колко далеч сме от този сценарии

От Беатрис Николoва

Слагайте им експлозиви под колите, пред къщите, вземете някоя отрова и я сложете в напитката им, в храната им, да пукнат от отровата, зоват джихадистите.

Радикално настроени мюсюлмани от Босна и Херцеговина и от Косово, част от ислямистката групировка Ислямска държава, зоват за джихад на Балканите.

Член на ИД разпространи видео, в което призовава мюсюлманите на Блаканите да да се "изселят в страната на исляма, а тези, които не могат, нека да се борят в Босна, Сърбия..."

"Слагайте им експлозиви под колите, пред къщите, вземете някоя отрова и я сложете в напитката им, в храната им, да пукнат от отровата, убивайте ги навсякъде, където можете, в Босна, Сърбия, Санджак. Вие можете да направите това, а Аллах ще ви помогне", се казва още във видеото.

"Този, който се изсели на пътя на Аллах, ще намери много добро. Ние искаме да изведем своя народ от мрака към светлината с мили, красиви думи или със сила", казва терористът.

Радикалният босненец посочва, че неговите сънародници съжаляват, че не могат да носят брада, никаб (част от традиционното облекло на мюсюлманските жени, което покрива лицето изцяло и остава само тесен процеп за очите ), живеят трудно. Мъжът ги призовава да се изселят и да се борят по пътя на Аллах с имота и с живота си".

Във видеото се казва, че Западът начело с Америка и християнска Европа никога няма да е доволен, докато не преобърне мюсюлманите в своята вяра. 

"Затова, братя мюсюлмани, се върнете към своята вяра, върнете се към джихада. Спомнете си за муджахидините (Муджахидини е название, разпространено на Запад, на участниците в (мюсюлмански) въоръжени формирования. Навлиза в политическата лексика от времето на нахлуването на съветски войски в Афганистан в периода 1979-1989 г.), които през 90-те години дойдоха да ви защитят, да защитават вашия живот, имоти ви, честта ви. И как им отговори държавата? Сега имате възможност да им се отплатите, да въстанете като народ. Можете да ги прегазите и да ги сложите под ботуша си", заявява терористът.

Той твърди, че за него е "чест и гордост" да се представи като "роб на Аллах от балканския регион", пише агенция СРНА.

Според експерта по сигурността Джевад Галияшевич видео посланието е класическо обявяване на война, идваща от политическа структура, предлагаща на мюсюлманите утопията на световния халифат. 

"Естествено призивът на Ислямска държава за "гордост и джихад" е злоупотреба с мюсюлманите и албанците, но и обявяване на война на светските държави на Балканите", предупреди Галияшевич.


Водещи

Най-четени