Ислямисти убиха 14 души и взеха 400 заложници в университет в Кения 02.04 | 14:45

От Беатрис Николoва

Най-малко 14 души загинаха, след като членове на ислямистката организация"Аш-Шабаб нахлуха в университет в Кения и откриха огън. Въоръжените нахлули в крилото с общежития и открили огън срещу студентите.

Университетът се намира в град Гариса близо до границата със Сомалия, предаде BBC. Говорителят на Аш-Шабаб заяви пред ВВС, че групировката ще освободи 15 мюсюлмани, но вероятно няма да освободят християните, които се намират в учебното заведение.

"Когато влязат вътре няма да повярват какво сме направили", заяви един от ислямистите през високоговорител.

Броят на заложниците все още е неясен, сред убитите има и служители на реда. Анни Соу, кореспондентът на BBC в Найроби заяви, че заради близостта си със Сомалия, Гариса е лесна мишена за бунтовниците от Ал-Шабаб. В миналото е имало няколко нападения. 

Терористичната организация Ал-Шабаб е извършила редица нападения в Кения от 2011г. насам, когато кенийските войски бяха изпратени в Сомалия, за да помогнат с екстремистката групировка там.

Най-смъртоносната атака беше насочена към търговския център Westgate в Найроби през септември 2013 г., когато бяха убити 67 души.

Ислямистката организация се бори за създаването на ислямска държава в Сомалия. Организацията е обявена за терористична група, както от страната, така от САЩ и Великобритания.

Водещи

Най-четени