Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестинска държава 28.05 | 16:30

Израел разкритикува решението им и го определи като "награда" за ислямистката групировка "Хамас"

От iNews

Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестинска държава. Израел разкритикува решението им и го определи като "награда" за ислямистката групировка "Хамас", предаде БНР.

Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че ходът е единственият път за мирно и сигурно бъдеще между Палестина и Израел:

"Признаването на Палестина като държава е решение, което не е насочено срещу никого, най-малкото срещу Израел - един приятелски народ, който уважаваме, ценим и с когото искаме да имаме възможно най-добрите отношения. Това решение отразява нашето открито заклеймяване на "Хамас", която се противопоставя на решение с две държави."

Външният министър на Израел - Израел Кац се обърна лично към Санчес с послание в социалната мрежа Х, че с решението си испанският премиер става съучастник в геноцид и военни престъпления срещу еврейския народ. 

През 2014 г. Швеция стана първата страна членка на Евросъюза, която призна Палестинската държава. Преди да се присъединят към блока, това направиха и България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Кипър. С решенията на Испания, Норвегия и Ирландия вече 145 от 193-те членки на ООН признават държавата Палестина. Не са налице обаче споразумения за статута на Ерусалим и окончателните граници. 

Междувременно, контролираното от "Хамас" здравно министерство в Ивицата Газа съобщи за 46 убити и 100 ранени за последните 24 часа. Израелската армия продължава военната си операция в най-южния град в анклава - Рафах, след като в неделя вечерта при удар срещу двама висши командири от "Хамас" се стигна до пожар в бежански лагери, при който загинаха 45 души. 

 

Водещи