Испания може да стане следващата Гърция, предупреждава Варуфакис 03.08 | 10:31

Това ще се случи, ако властите в Мадрид не предприемат своевременно необходимите икономически мерки, смята бившият гръцки финансов министър

От iNews.bg

Испания може да бъде сполетяна от съдбата на Гърция, ако не предприеме своевременно необходимите икономически мерки. Това предупреждение отправи бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в интервю за испанския вестник "Ел Паис", цитиран от БГНЕС.

Според него властите в Мадрид трябва да направят подробен анализ на социалната и икономическата си политика и на базата на своите заключение да преценят какво е необходимо да предприемат за доброто на страната си.

"Ако се повторят същите грешки, както тези при нас, остава опасността Испания да бъде новата Гърция", каза още Варуфакис, който бе част от кабинета на премиера Алексис Ципрас, но подаде оставка на 6-ти юли, ден след проведения референдум, на който мнозинството гръцки гражданин се противопостави на предложенията на международните кредитори. Седмица след това, на 12-ти юли, Ципрас прие условията на ЕС и кредиторите за строги икономически мерки.

Испанският премиер Мариано Рахой на няколко пъти предупреди, че ако лявата партия Подемос, която е близка до гръцката Сириза на Ципрас, победи на общите избори в края на годината, страната може да изпадне в криза, ако бъде променен икономическият курс в страната.

По повод тези твърдения Варуфакис каза, че "Гърция се е превърнала във футболна топка за десните политици, които заплашват гражданите си с Гърция".

През 2013 г. Испания излезе от петгодишната рецесия и за тази година се очаква забележителен икономически ръст от 3.5 на сто. Безработицата обаче остава висока - 22 на сто и тя е най-високо в страните от еврозоната.

Водещи

Най-четени