Испания ще има ново коалиционно правителство 12.11 | 17:55

Спечелилите изборите социалисти се разбраха с крайната левица

От iNews.bg

Испанският премиер и лидер на Социалистическа работническа партия Педро Санчес е постигнал споразумение с Пабло Иглесиас от крайно лявата партия "Подемос" за сформиране на коалиционно правителство след проведените през уикенда избори, съобщи във вторник испанският вестник "Ел Диаро" (El Diario), предаде БНР.

Съгласно постиганото споразумение, Пабло Иглесиас ще изпълнява функцията на заместник министър-председател, като се очаква той и Педро Санчес да предоставят повече подробности на пресконференция по-късно през деня.

Неубедителното представяне на изборите осигуриха на досега управляващите социалисти най-много места в испанския парламент (120 от общо 350), но партията не успя да постигне самостоятелно мнозинство. Въпреки, че крайнолявата "Подемос" беше големият губещ в проведените през уикенда избори, тя спечели 35 депутатски места и съвместно със Социалистическа работническа партия Педро Санчес ще се опита да съставят колационно правителство.

Според информацията на в-к "Ел Диарио", двете партии ще се опитат да вкарат и други в управляващата коалиция,включително пазарно ориентираната "Сиудаданос", крайно-лявата Mas Pais и баската националистическа партия PNV, тъй като само двете също няма да разполагат с парламентарно мнозинство.

Водещи

Най-четени