Испаноезичните в САЩ достигат 50 млн. души, показа преброяването 24.03 | 17:04

Това означава, че всеки 6 американец и всяко 4-то дете в страната говори испански като майчин език

От Кристалина Илиева

Изненадващ ръст на испаноговорящите жители на САЩ бе отчетен при последното преброяване на населението в страната, което обхваща промените в популацията от 2000 до 2010 година, съобщиха от Националното статистическо бюро.

Резултатите от преброяването, които още не оповестени официално, се очаква да покажат безпрецедентен ръст на етническите малцинства. Техният ръст представлява 90% от целия ръст на популацията в САЩ през последните 10 години заради емиграцията и високата раждаемост сред латиноамериканските пришълци в страната.

Испаноговорящите са най-бързо растящата малцинствена група и са на път да достигнат 50 милиона души, което означава, че всеки 1 от 6 американци е "латинос", а сред децата на САЩ, испаноговорящо е всяко едно от четири деца.

Броят на жителите на САЩ от Латинска и Южна Америка е с цели 900 хиляди повече от очакванията на преброителите като реалното им количество е надминало предварителните изчисления на статистиците в 40 от 50 щата. Най-голям ръст е отчетен в южните щати като Алабама, Луизиана и Северна Каролина.

Относно другите малцинства, данните показват, че за първи път азиатците са нараснали повече от афро-американците през последното десетилетие. Все пак, цветнокожите си остават втората най-голяма етническа група в страната, наброяваща около 37 милиона души. Според данните от преброяването, достъпни до момента, групата на смесените раси е нараснала с 25% от 2000 година насам, до 8.7 милиона души.

Броят на не-испаноезичните бели хора в САЩ е достигнал 197 милиона, но спад в раждаемостта през последните 10 години показва, че делът на белите от цялото население е спаднал до 64% от 69% преди 2000 година.

В поне 10 щатa делът на децата с малцинствен произход вече е преминал 50%. Това са Мисисипи, Джорджия, Мериленд, Флорида, Аризона, Невада, Тексас, Калифорния, Ню Мексико и Хавай.

Водещи

Най-четени