Истанбул гради „Гробище за националните предатели” 21.07 | 07:51

Хората да проклинат погребаните там метежници, за да не намерят те никога покой, зоват властите

От iNews.bg

Истанбул ще прави специално гробище за "националните предатели”. Кметът на Голямата община на града Кадир Топбаш е издал разпореждане за изграждането на отделно гробище за убитите военни, извършили опита за преврат. Новината за специалния терен за погребенията той съобщи на многохилядния митинг на площад "Таксим" под наслова "Стражи на демокрацията" късно вчера вечерта. Самият Топбаш го нарече "гробище за националните предатели", предаде БГНЕС.

"Дори и дяволът не би се сетил, че е възможно свои да се изправят с оръжие срещу свои. Това дело на терористите остава в историята като Фетошизъм (от името на Фетхуллах Гюлен и абревиатурата на групировката му FETO). За тези хора кметът на Орду не отреди терен, близките им бяха принудени да погребват мъртъвците си в дворовете и градините си и аз го приветствам за това. Няма да допусна да ги погребват и в парка за самотници без близки", заяви Топбаш пред митинга.

Той препоръча на посетителите на "Гробището за националните предатели" да четат на воля молитви за проклятие, за да не намерят тези мъртви покой. "А и те няма да се отърват от ада, с наша помощ и гробовете ще им се видят тесни", продължи кметът.

По-рано през деня Дирекцията по вероизповеданията (Диянет) публикува в сайта си съобщение, с което се забранява на духовниците да извършват религиозния ритуал при погребенията на загиналите метежници. Забраната се отнася до всички вероизповедания в страната, регистрирани в Диянета. По изключение със съответния ритуал ще могат да бъдат погребвани онези курсанти, войници и служители на сигурността, които насила и под заплаха са били въвлечени в метежа, не са били информирани за целите му, попаднали са в престрелките и са изгубили живота си.

Водещи

Най-четени