Истанбул обмисля изкарването на сирийските бежанци от града. Насила! 16.07 | 17:35

От мегаполиса се борят с просията и беднотията по този начин

От Лазар Тодоров

Истанбулският окръжен управител предлага изпращането на сирийските бежанци от града в лагери в Югоизточна Турция, като начин да се разреши проблема с нарастващият брой на бежанците, които живеят по улиците на града, съобщава "Hürriyet Daily News".

Хюсеин Авни Мутлу е заявил, че се обмислят нови мерки за разрешаване на проблема с бездомните сирийци в Истанбул, като би могло те да включват и изпращането им в лагери на границата със Сирия, дори и без тяхното съгласие.

"Много скоро ще инициираме нови и важни мерки по този въпрос", каза пред репортери Мутлу. "В Истанбул има група сирийци от средната класа с по-високо образование, но не всички са такива. Това, което ни безпокои, са сирийците, които се опитват да преживяват като просят по улиците", добави той. 

По думите му полицията не позволява просене по улиците на града, но все пак е трудно да се спре просията, когато тя нараства непрекъснато с огромни темпове. Някои от сирийците са настанени в центрове за бездомни бежанци, а други по своя воля са отишли в бежанските лагери в югоизточната част на страната, посочи той.

Мутлу цитира данни, според които в Истанбул в момента живеят 67 хиляди сирийци, чието местонахождение се следи изкъсо. Този брой е останал почти непроменен през последните три  месеца, но окръжният управител допуска възможността той да нарасне. 

Водещи

Най-четени