Истанбулският стрелец бил обучен в Сирия 03.01 | 12:10

Джихадистът изстрелял 120 куршума в турския нощен клуб

От iNews.bg

Стрелецът от нощния клуб "Рейна" в Истанбул, който уби 39 човека в нощта на нова година, се оказа добре обучен джихадист. Той се е сражавал за терористичната групировка "Ислямска държава" на територията на Сирия. В нападението в турския град използвал уменията, които усвоил през гражданската война в размирната страна, пише вестник "Хюриет".

Нападателят демонстрирал добра подготовка в използването на огнестрелно оръжие. Изстрелял около 120 куршума с автомат "Калашников", после захвърлил оръжието и избягал. Малко по-късно от "Ислямска държава" поеха отговорност за случилото се.

Според турското издание нападателят вече е идентифициран, а разследващите се концентрират върху хипотезата, че той е от Централна Азия. Той бил обучен да води уличен бой в жилищни райони на Сирия и използвал техника за стрелба на безразборни откоси срещу тълпа, а не тази на снайперист, и е бил специално избран за това нападение.

Междувременно предупреждават за възможни нови терористични атаки в Турция. Зам.-министър-председателят на Турция Нуман Куртулмуш каза в понеделник, че властите са извлекли пръстови отпечатъци на нападателя и се надяват скоро да бъде идентифициран.

Водещи

Най-четени