Истински хаос цари в Атина 25.10 | 15:49

Проливен дъжд и силно земетресение "паникьосаха" южната ни съседка

От Теодора Кокаланова

Проливният дъжд е предизвикал истински хаос в Атина. От около 15:30 часа следобяд в петък вълната от лошо време, която засегна основно западните предградия, е предизвикала огромни проблеми.

Обилни дъждове и бури, придружени от силни ветрове, са превърнали улиците на Атина в реки, жилища и партери са останали под вода. На места паркирани автомобили са били преобърнати един върху друг, а гражданите са били заклещени в градския транспорт и по домовете си, съобщава bTV. На мястото на бедствието е пристигнал министърът на вътрешните работи Аргирис Динопулос.

В кварталите на Илио цари хаос. Има къщи, които са изцяло унищожени, наводнени са напълно, а жителите само отчитат пораженията, след като са загубили всички свои вещи. Приливната вълна е повлякла автомобили, като ги е влачила около 300-400 метра. На пострадалите и останали без жилища граждани ще бъде предоставен временно хотел.

Според местни жители, за последно дъждовете са причинили такива щети преди 20 години. В цяла централна Гърция силният вятър е причинил сериозни щети. Жена и детето ѝ са се разминали на косъм от трагедия в Карпато. Голям камък е паднал върху паркираната за малко кола докато майката отивала да прибере детето си от училище.

Над 150 пожарникари и 70 коли са участвали в спасяването на закъсали шофьори по улиците и в отводняването на мазета и сутерени. Пожарната служба е съобщила за над 500 обаждания на спешния телефон. Засега няма данни за пострадали. 

Земетресение разлюля западното крайбрежие на Гърция на 249 километра от столицата Атина. По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е било регистрирано в 2:43 ч. местно време и е било с магнитуд 5,8 при епицентър с дълбочина 2 километра. Няма данни за жертви или материални щети. През януари земетресение със същия магнитуд остави без подслон хиляди души в Кефалония.

Метеорологичните явления се очаква да продължат и в следващите дни. Сняг вали в някой части на Западна Македония. С вериги се движат превозните средства във Флорина, Гравена и Касторя. Главният секретариат за Гражданска отбрана призова компетентните държавни служби по места, областни управи и общини да бъдат в състояние на пълна готовност, за да реагират веднага във връзка с последствията от влошаването на времето. 

Водещи

Най-четени