Историк: Липсата на официално обявяване името на патриарха е демонстрация 30.06 | 15:29

Вероятно Киприан си е тръгнал, защото усеща, че няма да има съслужение между новия патриарх и Вартоломей, обясни проф. Матанов

От iNews

"Липсата на официално обявяване на името на новия български патриарх е демонстрация. Митрополитът, който напусна Светия Синод, е отлъчен от общение от Руската църква. В момента се избира един отявлен привърженик на позиция, която не е доминираща в голяма част от нашето духовенство”. Това заяви историкът и културолог проф. Веселина Вачкова в ефира на NOVA.

Според нея за православния свят изборът на патриарх никога не е бил толкова важен. 

"Забавянето в церемониала обикновено означава ауфтакт – една власт налага минута мълчание. Да помислим какво се случи. За пръв път това се случва в нашата Църква”, каза проф. Вачкова. Според нея монахът Даниил е носител на тази духовност и аскетичност, която липсва на хората. "Народът иска духовност”, допълни Вачкова.

Историкът Христо Матанов сподели, че не е очаквал този избор. "Новият патриарх печели само с три гласа, което показва, че борбата е била много оспорвана. Не вярвам в колективния разум на Църковно изборния събор. Става въпрос за борба на лобита", поясни специалистът по средновековна българска и балканска история. 

Според него старозагорският митрополит Киприан, който трябваше да обяви избора на новия патриарх, е усещал, че между Даниил и вселенския патриарх Вартоломей няма да има съслужение.

Проф. Матанов обясни, че новият патриарх го очакват доста предизвикателства. "Не зная дали монашеският подвиг ще бъде достатъчен, за да се справи с тях. Първото е геополитическата ситуация. Второ – държавата е предприела мерки за финансова ревизия, въпреки че Светият Синод има собствени финансови институции. Патриархът ще има някаква роля в тази инспекция. Патриархът няма кой знае какви права. Това че носи бяло було, не го отличава кой знае колко от останалите. Той представлява БПЦ навън. А неговите външнополитически пристрастия противоречат на това, което държавата е предприела”, подчерта Матанов.

Водещи

Най-четени