Историческа среща между Косово и Сърбия 07.02 | 19:19

Според анализатори това е началото на нова страница в историята на двете страни

От Владислав Рашков

Президентът на Сърбия Томислав Николич и президентът на временните институции в Прищина Атифете Яхяга се срещнаха за пръв път, с което започнаха нов етап от нормализирането на отношенията си.

Срещата се състоя под покровителството на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, информира БТА.

Двете страни останаха и след петдесетминутния разговор на своите добре известни позиции. Николич настояваше, че не признава независимостта. Въпреки напредъка в отношенията не бе постигнатo никакво решение за статута на Косово.

"Тази среща не е мотивирана от желанието да признаем независимостта на Косово, а страстите да се успокоят, да се стигне до договор и да си сътрудничим, за да напредваме. Ясно заявих, че без Сърбия няма независимост на Косово, няма членство в ООН, докато съществуват такива Обединени нации и последното нещо в живота ми ще е да приема и одобря Косово да тръгне по пътя на независимостта", каза президентът Николич.

Той посочи пред косовския си колега, че ако иска да върви диалогът градивно, Косово трябва да забрави за независимост. 

В брюкселските разговори президентът на Сърбия подчерта, че желанието на Белград е на Балканите да има мир.

"Движих се в рамките на резолюцията на Скупщината на Сърбия и обясних на Аштън и Яхяга кои са възможностите, които предлагаме на Косово да се развие и да даде възможност на всички граждани да живеят добре. Заявих, че и нашите преговарящи няма да излизат от рамките на резолюцията", каза Николич.

Той добави, че Аштън не му е посочила нито една причина за съмнение, че през април Сърбия няма да получи позитивен доклад на Европейската комисия.

"Разговаряхме за текущия диалог между премиерите Дачич и Тачи. А сега се захващаме с въпроса за Северно Косово и предстоящите седмици ще бъдат ключови. И двамата ме увериха в продължаване на тяхната подкрепа и ангажираност към диалога и европейския дневен ред", изтъкна Катрин Аштън.

Косовският външен министър Енвер Ходжай, от своя страна заяви, че съгласието на сръбския президент Томислав Николич да се срещне с президента на Косово Атифете Яхяга е "де факто признаване на Косово", предаде сръбският Тanjug.

Според Ходжай срещата между двамата президенти в Брюксел ще насърчи петте страни членки на Европейския съюз, които не признават независимостта на Косово, да го сторят в най-скоро време.

Косовският министър заяви, че тази година очаква още 20 държави да признаят Косово, след което планира да започне процедура за приемане на Косово в ООН.

Водещи

Най-четени