Историческо събитие на Корейския полуостров – Пхенян и Сеул с горещ телефон 20.04 | 15:01

След седмица лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат в демилитаризираната зона

От iNews.bg

Историческо събитие на Корейския полуостров. Между двете Кореи днес за първи път бе открита гореща телефона линия. Тя ще свързва директно държавните глави в Пхенян и Сеул. Това съобщиха от южнокорейската президентска канцелария една седмица преди срещата на върха между лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и президента на Южна Корея Мун Дже Ин в демилитаризираната зона на границата между двете страни, предаде Нова ТВ, позовавйки се на "Франс прес" и "Фокус". Линията свързва президентската Синя къща в Сеул с канцеларията на Комисията по държавните дела, оглавявана от Ким Чен Ун.

"Историческата връзка чрез горещата линия между лидерите на двете Кореи току що бе установена", заяви високопоставен служител в президентството на Южна Корея, като добави, че пробният разговор между служителите е бил дълъг 4 минути и 19 секунди.

Директната телефонна връзка се уистановява и точно седмица преди лидерите на двете Кореи да разговарят лице в лице. Мун и Ким трябва да се срещнат идния петък от южната страна на демилитаризираната зона, което ще бъде третата междукорейска среща на върха след края на Корейската война от 1950-53 година, завършила с примирие, което трае и до днес, вместо мирен договор. Сеул натиска за декларация, с която да се обяви, че войната е свършила, като прелюдия към подписване на мирен договор. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който също се договори за среща с Ким Чен Ун в близко бъдеще, даде "благословията си" за мирен договор между Южна и Северна Корея. 

Водещи

Най-четени